Wendela Sandberg

Management van culturele projecten

Ik ben een echte cultuurliefhebber. En ik heb een zakelijk instinct. Zo zorg ik dat creatieve plannen ook zakelijk een succes worden.
Ik ben een echte cultuurliefhebber. En ik heb een zakelijk instinct. Zo zorg ik dat creatieve plannen ook zakelijk een succes worden.

Wendela Sandberg is initiator en zakelijk leider van www.cultureelondernemen.eu. Wendela’s passie is culturele projecten zakelijk verantwoord te realiseren: “We worden allemaal rijker van culturele ervaringen. Als ik naar een verrassende uitvoering of tentoonstelling ben geweest, ervaar ik nieuwe energie. Omdat ik weet hoe veel noeste arbeid aan een culturele uiting voorafgaat, begrijp ik dat het veel geld kost. Ik wil organisaties overtuigen mee te doen aan de funding van een cultureel project, zodat zij er aan bijdragen dat mensen zoals u en ik momenten van schoonheid ervaren.” Kunst en cultuur hebben de maatschappij veel te bieden, het gaat  erom zinvolle relaties aan te gaan en de achterbannen te bereiken.

Miljoenen aan funding

Wendela Sandberg heeft miljoenen aan funding gegenereerd voor de cultuur sector, omdat ze de perfecte match wist te maken tussen het DNA van het cultuur project en funding partners. Sandberg werkt voor vele culturele sectoren, de overheid en het bedrijfsleven.

Achtergrond

Het bloed van Wendela Sandberg stroomde altijd al twee kanten uit; zij is doctorandus bestuurskunde én amateur musicus. Zij zat op het Conservatorium van Enschede, maar besloot dat haar  passie meer aan de organiserende kant ligt dan op het podium. Het is dan ook niet vreemd dat zij vaak zakelijk leider is van nieuwe culturele initiatieven en van bestaande culturele instellingen. De Amsterdamse Bach Solisten kennen haar als zakelijk leider en bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest was ze algemeen directeur. Bij Foster Parents Plan (Plan Nederland) leerde ze fondsenwerving en ontwikkelde het product ‘projectsponsoring’ voor de zakelijke markt. Daarna vroegen organisaties als Cordaid Memisa, Stichting Praemium Erasmianum en Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa haar hen te helpen bij de funding en zakelijke leiding van projecten. In 2002 startte ze de VOF Sandberg&Vandenberg die nu overgaat in Cultureel Ondernemen. De laatste 15 jaar adviseerde ze vele verschilende projecten en instellingen en is ook als bestuurder en muziekprogrammeur actief.

Matchmaker voor cultuur